… menyibukkah aku? …

menyibuk tak saye? nak enter frem… hehe [apa-apalah]

Aku sibuk-sibuk dengar dia yang sedang sibuk bercerita tentang hal dunia, bukan dia, mereka! bukan aku memasang telinga, Cuma aku terdengar sahaja, mereka yang sibuk-sibuk tercerita tentang hal dunia, cerita tentang hal dunia dan isinya, oh aku pun sibuk-sibuk terdengar! [apa-apalah…]

Cantik! Cantik bahasanya, bukan bahasa tulisan aku ini, tapi bahasa yang aku sibuk-sibuk terdengar tadi, bukan dengar, terdengar! Mereka bercerita pasal indahnya dunia dan isinya, indahnya bila ada pasangan bagai laila dan majnun, bagai shah rukh khan dan kajol, bagai dan bagai-bagai lagi. aku mula rimas, tapi aku sibuk-sibuk terdengar lagi. indahnya bila dijemput pasangan, [kalau muhrim tak kesah, tapi tidak!] keluar pergi makan, pergi tengok wayang dan bla bla bla… balek pukul 12 malam, pak guard sound dan bla bla bla… dapat letter, bukan love letter tapi surat compound dan bla bla bla… kan indah tu! [oh ni bukan apa-apa lagi]

Ni bukan masyarakat lain, ni masyarakat kita sendiri, masyarakat islam! Apa perlu buat? Takkan nak tunggu dan terdengar lagi?

Puas belajar tentang cinta tapi tak reti nak mengajarkannya. Mula nak masuk jarum, nanti dikatakan menyebuk, tak up to date la dan bla bla bla…

Ops! tetiba aku yang sibuk-sibuk terdengar tadi ditanya. “kak, kalau kita menonton wayang haram ke? Bukan buat ape-ape pun, ada ke ade sorang pak cik guard cakap kiteorang pegi buat maksiat pastu haramla dan bla bla bla…”

Oh! Masuk jarum, cepat ambil benang…[apa-apalah]

Sebelum tu berfikir kejap sambil cari alasan nak pegi toilet. [taktik lama tapi berkesan untuk pendakwah muda seperti aku yang susah nak cari idea kreatif, ambil masa untuk berfikir…]. Kalau dicakap dari sudut hukum-hakam aku bukan mufti, mahupun mujtahid yang boleh mengqiyaskan hukum. kalau ditimbulkan soal dakwah, tarbiyyah, peranan khalifah, kita daie dan seterusnya, confirm menguapla mereka yang aku sibuk-sibuk terdengar cerita dunia tadi. Idea! Idea kreatif! Buat suntikan berdos-dos! [apa-apalah]

Keluar dari toilet, dengan muka yang tenang dan agak selamber sambil berkata. “nak tak kalau kita tibe-tibe meninggal dalam toilet, maksud akak bile ajal kita dalam toilet?”

“taknaklah akak, kalau nak meninggal, biarla dalam rumah sendiri, dengan family sendiri…” jawab mereka.

Kakak ala-ala pendakwah muda ini pun menyambungkan ucapannya ala-ala pensyarah gitu. 😉

“tapi itupun kalau kita tahu ajal kite bile dan dimana, tapi kan kite tak tau, itu kan urusan ALLAH, jadi macam mane ye?” aku pulak yang menyoal mereka ala-ala inspektor sahab…

“kite janganlah pergi toilet selalu, kalau duduk kat toilet janganlah lame-lame, buat apa yang perlu je” meluncur keluar idea bernas dari mereka-mereka itu.

Nah!

Mengena!

“ha, sama macam tengok wayang. Kita kan tak tahu bile kita akan meninggal, Tup tup time kite tengah tengok wayang tadi, kite meninggal. Meninggal dalam panggung wayang plak tu, bukan dalam rumah sendiri. Best ke? Bila si polan bin atau binti si polan, meninggal pada tanggal 31 julai 2009, di panggung wayang grand cinema mid valley mega mall pada pukul 9malam tengah menonton filem stuart little 10 …” aku bercakap sambil membesarkan suara.

“eih taknakla”

“bukan akak nak cakap menonton wayang tu haram, bukan juga akak memhalalkan, tetapi cara kita mati ditentukan daripada cara kita hidup seharian. Kalau kita selalu pergi menonton wayang, serasi dengan panggung wayang tu, kenapa pula kita nak menyalahkan kalau kita meninggal dalam panggung wayang tu? lancar aku keluarkan tanpa ada skrip.

“tapi kan kak, kita kan muda lagi, masa mudala nak tengok wayang, nak enjoy-enjoy, nanti bile umur kite dah 60, 70 barulah kite duduk rumah je…”

[Nak kene cucuk jarum lagi nih…]

“soalnya, kite tahu ke bile kite meninggal? Muda ke tua ke, bile malaikat maut datang menjemput, tiada siapa yang boleh nak halang. Imam shafi’I meninggal dunia umur 51 tahun, imam nawawi lagi muda daripada itu. Soal mati atau lambat sekarang ni dah tidak penting lagi, apa yang lebih utama apakah kita mati dalam keadaan baik atau mati masa kat dalam panggung wayang tadi. Maksud akak dalam keadaan yang tidak baik atau kurang baik…” [kan dah panjang ceramah ni… huhu]

Tunduk…

Senyap…

[aku silap kah? Atau ada yang tercucuk jarum kah?]

Last kopek [chance]

“ada dua lori, satu lori bawak emas, satu lori bawak sampah. Tibe-tibe lori yang pertama ni berlanggar dan semua emas-emas yang ada berselerak. Lori kedua juga berlanggar dan kesemua sampah sarap berselerak…”

“Maksudnye kak?”

“sama juga dengan manusia, kalau kita bawa amalan-amalan yang baik, selalu pergi ke masjid, selalu baca al-Quran, inshaallah kita akan mati dengan cara yang kita bawa semasa kita hidup, dan sebaliknya, kalau kita selalu pergi tengok wayang, selalu bawak motor, jalan sana, jalan sini sampai tengah malam extra lanjut sampai nak subuh, dengan cara itu jugalah kemungkinan kita akan mati, takkanlah lori sampah nak mengeluarkan emas pula?”

diam…

“tapi itu semua terjadi dengan izin ALLAH juga. buatlah amalan selagi sempat…”

Aku tidak akhiri perbualan itu dengan lafaz tasbih kifarah, tetapi aku meninggalkan mereka yang sibuk-sibuk bercerita tadi termanggu-manggu dengan alasan nak makan nasi impit dan kuah kari kat dapur!

Oh! Aku tidak mahu menjadi lori sampah. A.k.a seperti lori sampah!

pada diri : “jadikanlah kematian itu seperti di pelupuk kedua belah mata kamu! ingatilah kematian selalu, ziarahilah perkuburan selalu nescaya hati kamu akan subur hidup mekar!…”

p/s : janganlah jage tepi kain orang, apatah lagi menyebuk dengan hal orang, tapi kalau nak jage jugak ‘orang tu’ jage keseluruhannya, jaga makannya, pakainya, perangainya, perbuatannya dan bla bla bla…

6 thoughts on “… menyibukkah aku? …

  1. thanks 4 da posting…
    i really appreciate it…
    selama ni, saya tertanya-tanya kenapa ramai orang cakap tengok wayang tak bagus
    and now ive got da answer…
    thanks…🙂

    • ure are most welcome…🙂
      “all knowledge are due to allah’s will”
      terpulang sama ada kita mahu mencari atau tidak,
      yang penting ilmu itu tidak mencari, tidang berlari mencari pemiliknya…
      thanks 4 coming…🙂

  2. aslmkm..
    saya suka bila awk jadi penyibuk hal saya!! =)

    gud intan..inilah antara uslub yg baik sbg sorg da’ie..
    tp bila ap2 blaku dpn kita, lidah ni kdg2 kelu tiba2..
    yg mampu tegurlah, yg xmmpu..aih..sedihnya hati..
    mungkin dr sndiri pun perlu penghijrahan lagi..
    btw, tq..sori lmbt respon..
    [perasan sibuk.so, xsempat bukak blog org lama2..huhu]

    • wkmsalam…🙂
      hehe dhiah… Thanks…
      berdakwah memerlukan ilmu dan kecekalan serta tebalnya muka…😉
      yang nak terima, terimalah, yang tolak, kite bagi lagi… hehe [apa-apalah]
      anyway, same2 memantapkan ilmu dan amal, baru lidah tak kelu, mulut tak membisu kan?🙂
      TQ dhiah…

    • semoga Allah senantiasa Merahamatimu Marina…
      Jalan Hidayah sentiasa terbentang luas.
      biar nampak didalam gelap, tapi jangan buta didalam terang.
      semoga Allah memberi hidayah-Nya kepada Kita semua. amin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s