kaki … menyebuk lagi!

menyebuk lagi nih… Peace!

Oh stoking, oh stoking, mari beli stoking, kalau dah terlambat tak dapat…

oh stoking oh stoking, mari beli stoking kalau dah terlambat tak dapat pegi … Camping tu…

[nyanyi dengan rentak hai ubat citer P. Ramlee]

Awas! Penggunaan Bahasa R.O.J.A.K. yang melampau…! Harap tinggalkan jika tidak serasi dengan anda…😉

sangatlah bagus jika setiap camping atau aktiviti perkemahan mahupun peringkat university atau sekolah mewajibkan pesertanya memakai stoking!

sangatlah kurang eloknye kerana peserta-peserta yang diwajibkan memakai stoking itu memakai stoking hanyalah kerana mahu mengikut PERATURAN camping! [tapi saya tak cakap semua peserta]

Situasi 1

Peserta A : aku takde stoking la, macam mane ye?

Peserta B : pinjamlah kakak bilik ko punye, aku memang dah bawak lame, tapi tak pernah pakai pun…

Peserta A : seganlah wei, hmm sok teman aku pergo J.J ye, nak beli stoking… nanti kalau takde, tak boleh ikut lak camping tu…

Peserta B : yela, nanti aku temankan kau…

Oh, sebab nak pergi camping ye baru nak pakai stoking… [niat salah tu] hem hem macam mane nak cari idea kreatif ni? Help me Ya ALLAH…

Situasi 2

Aku yang hari tu sibuk-sibuk terdengar cerita dunia, ditanya lagi. Soalan suspen ni…

Kak, kenapa akak pakai stoking 2 lapis ye? Kan dah ade 1 lapis, jadila…

Tup! Aku yang sedang memakai stoking ni tenang dan meneruskan gaya memakai stoking dengan memusing-musingkan hujung stoking secara lambat-lambat untuk mencari idea kreatif lagi! woha!🙂

Nak jage keselamatan… [nada bersahaja tapi cukup menjaga tone suara… ehem ehem…]

Keselamatan ape kak? Bukan ade duri pun jalan nak ke kelas nanti… lawaklah akak ni… hehe [memang bersahaja dia gelak, tapi aku tak kesah, yang penting aku selamat…]

Soalan cepu emas tadi aku tinggalkan tanpa jawapan lengkap sebab nak mengejar duduk di soff malaikat kat kelas nanti… [sure tak dapat markah penuh nanti] [apa-apalah…]

Situasi 3

kak, kenapa akak pakai stoking 2 lapis tadi ye? Selamat tak ke kelas tadi?

Soalan itu diulang lagi, tapi kini aku sudah bersedia [I’m ready!]

Akak nak jage keselamatan… jawabku bersahaja

Keselamatan ape kak? Soalan yang same [dub dab… dub dab…]

Keselamatan nak masuk pintu nanti… jawabku tenang

Pintu ape kak? Soalnya bernada kepelikkan… [oh, sungguh bahasa melayuku tak teratur, harap maaf…]

Pintu SYURGA! Titik. 2 perkataan dah menerangkan maksud sebenar bagi yang memahami…

Dia pelik! Aku lagi pelik! Dia tidak faham! Aku lagi la kurang faham! [noktah]

Aku menyambung lagi bagi melengkapkan jawapan teka silang kata tadi…

Yela, elok dah bertudung, pakai baju kurung, tak ketat, hormat ibu bapa, hormat lecturer, sayang kawan-kawan, solat tak tinggal, study dan exam asyik dapat 4flat, jadi dean’s list, tup tup, tinggal kaki je yang nak melangkah ke dalam syurga ni bersuara “si polan binti si polan ini tidak menutupku dengan sepatutnya, stoking yang dipakainye jarang sehingga aku dilihat dan dipandang oleh mereka yang tidak sepatutnya…” ha! Kan satu kerugian B.E.S.A.R! itu kalau jarang, kalau tak pakai langsung macam mane pulak ye?

Senyap!

Diam!

Aku pun mendiamkan diri…

Tapi kan kak, kain kite kan dah labuh, kite dah tutup yang atas, takkan la kaki pun orang nak tengok? Tak Nampak punyela…

[eish eish eish]

Macam ni, kalau hujan, kite pakai payung tak?

Pakaila kak, nanti basah kepala…

Aik, kenapa pakai pulak? Kan kite dah pakai tudung? Kan dah tutup kepala?

Memanglah dah tutup kepala kak, tapi badan yang lain nanti basah pulak, lagipun hujan sekarang kan lebat, tu yang kena pakai payung…

[Oh nak tutup badan yang lain ye?]

Begitu juga dengan kaki dik, perempuan dijadikan Allah adalah untuk menutupi keseluruhan badannya kecuali tapak tangan dan muka sahaja.

Maksudnye kak?

Kaki juga adalah sebahagian daripada anggota badan, kaki mempunyai hak yang same seperti mana kita menutupi tangan, badan dan yang lain-lain… takkan nak pilih kasih kot?

Hmm…

Lantas aku potong hmm die [apa-apalah]

Same juga macam apabila ibu bapa ada yang pilih kasih terhadap anak-anaknye, mesti kite rase cemburu dan nak minta perhatian yang same… betul tak?

Betul… tapi

Aku potong lagi tapi dia… hehe [takde kasi can]

“Pada hari ini Kami tutup mulut mereka; dan berkatalah kepada Kami tangan mereka dan memberi kesaksianlah kaki mereka terhadap apa yang dahulu mereka usahakan.” [Yasin : 65]

Diam!

Senyap!

Akak bukan nak memaksa, bukan jugak nak menyuruh memakai stoking, akak takde hak, kerana yang lebih berhak adalah diri adik sendiri, memakai stoking kerana ALLAH, bukan kerana camping… [nada bersahaja, tapi penuh makna gitu]

Kalau nak pegi camping pun kena pakai stoking, ni lagi la nak masuk syurga? Mana lagi hebat, camping ke syurga?

Aku meninggalkan kisah stoking dan dia bersama-sama khayalan sendiri memikirkan kisah stoking, camping dan syarat kemasukan untuk kaki ke syurga!

p/s : islam syumul, padat dan mudah, takkanlah stoking 5ringgit pun nak berkire jike dibandingkan chicken chop 5 ringgit di Ameenah ? kalau boleh makan chicken chop hari-hari, kenapa tidak, beli stoking 5ringgit untuk dipakai berbulan-bulan? Oh…

4 thoughts on “kaki … menyebuk lagi!

  1. salam..
    oh kaki..
    kau selalu dipandang ringan..
    dibelakangkan..lebih belakang dr ciken cop..
    malah lbh belakang dr pizza hut menu wajib mingguan..
    oh kaki..
    kasihan dikau..hanya diguna utk berjalan dan terus berjalan…malah mungkin berlari..
    tapi sangat jarang dilindungi..atau mungkin tidak pernah langsung..
    oh kaki..ampunkan salahku yg lalu..
    bersama kita beriringan menuju bahagia abadi..
    insyaAllah..
    ceh buat sajak pulak kt blog org!
    tak malu betol farah ni!
    hehe..
    bes bes entry ni..
    farah selalu kagum dgn care intan bg nasihat dgn p’umpamaan2 yg mmg logik di akal dan minda..
    mengingatkan kpd ustz majid..
    dia pon macm tu..
    terima kasih intan.
    sayang intan!
    ^_^

    • salam farah…
      ustaz majid kat memang idola kite semua…😉
      ive been inspired by U!🙂
      semangat farah, kate-kate farah jugak menembus sampai kehati…
      btw… buat je macam blog sendiri, kite kan berkongsi kasih yg SATU
      apa salahnya berkongsi blog kan? [ngeh ngeh ngeh😉 ]
      thanks ye farah!😉
      sayang farah lebih dari farah sayang kite… hehe🙂

  2. salam…
    entry yang menarik, penuh dengan pengajaran dan logik akal yang kadang2 buat saya terasa juge…😉
    terima ksih ye…
    btw.. nak beli stokin?😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s