takkan SENYUM je?

HARAP MAKLUM. Memberi SALAM pada yang berhak sahaja.

Dia tengok aku, aku tengok dia, dia pandang aku, aku pandang dia…

Dia senyum

Aku senyum

Jadi?

[on your mark, get set… GO!]

Assalamualaikum…

Adus, aku kalah, lambat sangat nak bagi salam…

Waalaikumussalam…

Oh, aku kalah, dia dapat pahala sunat memberi salam, pahala mengikut sunnah, pahala mendahulukan perkara kebaikan, oh sangat beruntung!

Aku, dapat juga, pahala wajib menjawab salam… [ALLAH kan MAHA ADIL]

***

Oh, terserempak lagi…

[hei, tak payahla bagi salam, bukan kau kenal pun, nanti orang ingat kau saje nak tarik perhatian]

[wahai hamba, berilah salam, sesungguhnya salam itu adalah penghubung bagi penghuni syurga]

…err… assalamualaikum… [terlepas juga]

Waalaikumussalam warahmatullah… seorang ukhti menyahut lembut… senyuman berbalas…

[ha, kan mudah… susah sangat ke?…]

Huh… lega…

***

… kalau kita mengikut sunnah, inshaallah, pasti ada hamba ALLAH yang terlorong kepada hidayah…

Sekali lagi…

Dah dekat dah ni…

… er …

Assalamualaikum… [lalu melepaskan suara]

Waalaikumussalam… sis, nak tanye, toilet kat area sini kat mana?

[lalu terjadilah perbualan singkat, dan seterusnya perkenalan, dan ajakan…]

Terima kasih ye sis…

Malam ni ade kuliah sirah, jemputlah datang ye…

Inshaallah…

… malamnye …

Datang juga! Alhamdulillah…

[kan terlorong pada hidayah… bukankah memberi salam itu adalah sunnah?]

***

Dari Abu Umamah yaitu Shudai bin ‘Ajlan al-Bahili r.a., katanya: “Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Sesungguhnya seutama-utama manusia dengan Allah – yakni yang lebih berhak mendekat kepada Allah – ialah orang yang memulai memberikan salam di kalangan mereka itu.”

p/s : saje nak menulis… jika ada manfaatnya, harap lakukan dan sebarkan, jika tiadmanfaatnya, harap senyum dan tinggalkan…

[bukankah senyum itu juga sunnah?]

selamat beramal!

assalamualaikum…

[jawab jangan tak jawab..]

bile nak abes entry ni…

[dah abes dah ni…] 🙂

2 thoughts on “takkan SENYUM je?

  1. salam dari kejauhan…
    rindu sangat dengan intan…😉
    dah ade blog, dah lame ke?
    tapi saya suka sangat cara intan menulis…
    ade feel gitu…🙂
    salam rindu dari jauh ya!🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s