Nilai Hidup

assalamualaikum wbt..

sahabat-sahabat pembaca sekalian. 🙂

saya kurang sempat nak meng‘update’ blog dengan cerita-cerita sensasi yang terbaru ataupun nota-nota kehidupan sebab, minggu ni, agak sibuk. banyak tugasan yang perlu disempurnakan. tapi, saya tetap takkan lupa blog nie dan pembaca-pembacanya… erm, ade ke ye? huu

jadi, saya akan copas (Copy & Paste) mana-mana artikel yang menarik untuk kita baca bersama ok? setuju erk? hee 😉

:: Copas dari Nilai hidup menurut Islam oleh Mujahid Fathi Yakan.. ::

sesungguhnya, di dunia ini terdapat tiga kategori Manusia…

Kategori Pertama

Golongan yang hidup hanya untuk dunia semata-mata.Mereka    dinamakan sebagai golongan ad-Dahriyyun. Sikapmereka jelas seperti yang dinyatakan di dalam al-Quran:

“Dan tentu akan mereka katakan: “Hidup hanyalahkehidupan kehidupan kita di dunia sahaja dan kita sekali-kali tidak dibangkitkan”.
– Surah al-An’am: ayat 29

“Dan mereka berkata: “Kehidupan tidak lainhanyalah kehidupan dunia sahaja, kita mati dan kita hidup dan tidak adayang membinasakan kita selain masa. Dan mereka  sekali-kali tidakmempunyai pengetahuan tentang itu, mereka tidak lain hanyalah menduga-dugasahaja.”- Al Jatsiyah: ayat 24

Kategori Kedua

Golongan yang telah hilang pedoman, terumbangambing, aqidah bersimpang siur, mereka melakukan kesesatan dan menyimpangdari jalan Allah SWT dalam kehidupan duniawi. Namun mereka masih menyangkamereka membuat kebaikan. Meskipun mereka mempunyai kepercayaan kepada AllahSWT dan Hari Qiyamah tetapi aqidah mereka hanyalah gambaran semata-matayang terputus hubungan dengan aktiviti atau amalan hidup mereka. Merekaitu pada hakikatnya berfahaman kebendaan (meterialis) walaupun kadangkalamereka melakukan kerja-kerja yang berbentuk kerohanian.

Kategori Ketiga

Golongan yang menganggap bahawa dunia ini sebagailadang tanaman untuk mendapat atau memungut hasilnya di akhirat kelak.Golongan ini benar-benar beriman dengan Allah SWT. Mereka mengetahui hakikathidup serta memahami nilai dunia  berbanding dengan Hari Akhirah.Allah SWT membandingkan mereka seperti dalam FirmanNya:

“Dan tidaklah kehidupan dunia ini selain daripadabermain-main dan bersenda gurau belaka. Dan sungguhnya kampung akhiratitu lebih baik bagi      orang-orang yang bertaqwa.Maka tidaklah kamu memahaminya.”
– Surah al-An’am: ayat 32

Mereka yang benar-benar beriman menganggap duniasebagai medan perlumbaan untuk mentaati Allah SWT dan mencari keredhaanNya.Seluruh bidang hidupnya (ilmu, perniagaan, kekayaan, rumah, masa dan fikiran)diarahkan kepada Jalan Allah SWT.

Bagi menjamin supaya urusan hidup ini terarahmenurut lunas-lunas Islam maka sewajarnya difahami dan dihayati beberapakewajipan, iaitu:

1.    Mengetahui matlamat hidup. Sebagaimana Firman Allah SWT:

“Dan tidak Aku menciptakan jin dan manusiamelainkan untuk mereka mengabdikan diri (kepadaKu).- Surah az-Zariyat:ayat 56

2.   Mamahami nilai dunia berbandingdengan nilai akhirat.

Firman Allah SWT:

“Hai orang-orang yang beriman, apakah sebabnyaapabila dikatakan kepada kamu: “Berangkatlah (untuk berperang) pada jalanAllah, kamu berasa berat dan ingin tinggal di tempat kamu ? Apakah kamuberpuas hati dengan kehidupan dunia sebagai ganti kehidupan akhirat? Padahal kenikmatan hidup di dunia ini (dibandingkan dengan akhirat) hanyalahsedikit.”- Surah at-Taubah: ayat 38

3.  Mengetahui hakikat kematian dan mengambilpengajaran daripada kematian yang pasti berlaku kepada setiap manusia sebagaimanaFirman Allah SWT:

“Tiap-tiap yang berjiwa akan menemui mati.”– Surah Ali ‘Imran: ayat 185

4.  Mengetahui benar-benar akan hakikat Dinal-Islam dengan cara mempelajari dan mendalami dasar-dasar dan hukum-hakamnya.

5.   Mengetahui hakikat jahiliyyah, iaitu dengan meneliti ciri-ciri pemikiran, aliran dan perancangannya. Disamping itu, mendedahkan akibat serta keburukan Jahiliyah. Dengan memahamiJahiliyyah  barulah orang-orang beriman tidak terperangkap ke dalamjaring-jaringnya. Ini selaras dengan sabda Rasulullah S.A.W. yang bermaksud:

“Sesiapa yang mempelajari bahasa sesuatu kaum,ia terselamat dari tipu daya mereka.”

:::

itu sahaja daripada segmen COPAS kite pada kali ini. 😉 diharap kita sama-sama dapat memuhasabah diri di kategori manusia manakah kita berada…

renung-renungkanlah dan selamat berpuasa! 🙂

Salam 7 Ramadhan…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s