a days before..

title je english, entry nye fully in Malay tau.. heh😛

4 hari menyepi dari alam maya. kadang on kadang off, yang banyak nye off saje kerana kena selalu on buku. hee😀

Isnin/27Sept

  • perlu submit 2 assignments,
  • Wajib ke Majlis Ilmu,
  • Wajib ke kelas Debate.

Alhamdulillah, 2 Assignment Subjek Intro to general Linguistics telah selamat di hantar Pagi isnin. tepat pada waktu, tepat pada masanya. alhamdulillah. tanpa sebarang masalah, kerugian, dan rungutan. hee🙂

Waktu petang, bagi saya, waktu yang sesuai untuk kita mendengar dan bukan untuk membaca. [bagi saye la.. :P]. saya sempat menghadirkan diri ke kuliah ustaz Syaa’ri yang agak lama jugak saya tinggalkan. [sebab cuti tau..] amatlah saya seronok dalam kuliah kali ini, sebab dapat mendengar sirah dari ustaz especially berdasarkan Raheeq Makhtum yang saya jarang-jarang sangat buka. sungguh, sangat-sangat hebat penerangan dari ustaz, dan bagaimana beliau brainstorming kami melalui peta Perang Uhud. ustaz kata, yang penting bukan sekadar mengetahui sirah, tapi apa yang paling hebat adalah bagaimana mengaplikasikan situasi dan keadaan Sirah perjuangan Baginda SAW, dalam konteks sekarang.

hebat. hebat. hebat.

saya nak jadi hebat!😀

waktu malam pula, seperti biasa, rutin malam isnin, saya akan ke kelas debat, jadi solat maghrib kat masjid, lagi menjimatkan masa dan tenaga. meh nak share gambar sket. tapi tengok je tau..🙂

20092010(001)

20092010(003)

Selasa/28Sept

mode : dah kelam kabut baca buku…😀

Rabu/29sept

Pagi Rabu : Exam Quranic and Prophetic texts

“Yang Halal itu jelas terang, Yang haram itu jelas terang…” -Hadith

  • saya tak sempat menghafal hadith ini. jadi, terimalah natijahnya.. huu😦

“Kalau Zuhair gemar mendendangkan Syair hikmahnya, lihat pula pada An-Nabighah yang bijak berbahasa dalam Syair I’tizarnya. Jika Umru al-qays petah menggambarkan suasana dalam syairnya, perhatikan pula Al-Khansa’ yang puitis berbahasa dalam ratapan kasihnya.”

aish.. petangnya ada exam Jahili and Islamic poetry.  tapi.. Alhamdulillah😀

selepas asar..

Trip to Kajang Specialist Hospital

DSC00440

Syafakallah..

Today..

..

..

..

Perlu bermunadhoroh.. panjang ceritenye.. nanti saya cerita dalam slot lain ye..😀

Tomorrow..

.

.

.

.

saya balik!😀

selamat tinggal UIA [sementara jek..] 😀

p/s : Finally, i’ve decided my minor, at least, it cames into my minds when i was thinking about Rasulullah and His Companions. inspired by Kuliah Ust Shaa’ri..😀 thanks Allah, for helping me…🙂

5 thoughts on “a days before..

  1. alhamdulillah..🙂

    to IB: itulahh..saya pun jeles. alhamdulillah..moga khebatan nie, dpt dgunakan utk kbgkitan ummah. kita sama2 doakan utk cik intan. amin3.

    to intan: go! go! fight! fight!🙂 hehe. kami menyokong dgn spenuh2 hati. doakan umy jd hebat utk ISLAM jgk. ahaks.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s