korban serban

dia kata,

“untuk berjaya perlukan pengorbanan”

korbankan masa, korbankan makan, korbankan tidur, korbankan mandi, korbankan bersembang, korbankan serban…

tapi jangan sesekali korbankan ibadah,

kerana ibadah makanan hati,

dan hati penting untuk study! 🙂

selamat study syg2ku

dan shbt2 ku..

300311

 

tanpa DIA

Softly you called to me
Across the space between
Across eternity
Where love winds a path unseen

Out of the wilderness
You beckoned my every step
I stumbled sometimes and yet
I never once looked back

‘Cos I would see
The man I know I used to be
How I was lost before you reached for me
No I don’t know
Where I would go
What I would do

Without You
Without You
Without You

Like a heart between beats
I would feel nothing you see
If you took your love from me
I don’t know what more would life mean?

I’d use my final breath
To call out your name and let
That breath upon the breeze
Rise like a kiss to thee

So you might see
Just what your love has meant to me
And what the cost of losing you would be
No I don’t know
Where I would go
What I would do

Without You
Without You
Without You

‘Cos I would see
The man I know I used to be
How I was lost before you reached for me
No I don’t know
Where I would go
What I would do

Without You
Without You
Without You

Sami Yusuf – Without You

***

tanpa Dia, bernafas pun aku tidak mampu,

berjalan,  bercakap, melihat, mendengar,

kesemuanya adalah milik Dia.

tanpa Dia, jalanku sesat,

jalanku gelap, jalanku songsang,

arah dituju aku tidak tahu.

tanpa Dia,

segalanya tidak mampu aku lakukan,

dengan-Nya,

segalanya aku mampu lakukan,

kerana aku ada DIA…

***

tanpa DIA

290311

sayaaaang emak!

 

Subhanallah…

kata-kata manusia mana yang lebih hebat kalau bukan dari seorang ibu.

haish, air mata nie jatuh berderum-derum lagi. saat telefon emak mengadu ‘kesusahan’ kertas peperiksaan pertama tadi. risau, gelisah, tertekan, semuanya bercampur baur.

“patutlah emak pun macam letih je puasa hari nie… hehe rupanya soalan susah ye tadi?”

emak selalu akan puasa kalau kami adik beradik ada ‘event’ besar macam exam, interview dan sebagainya.

terharu…

“serius mak, soalan memang susah. takut lak. maafkan kakak ye, kakak dah buat yang termampu.”

sob sob. air mata ditahan. anak sulung mana boleh selalu menangis kan? nanti adik-adik kata ‘cengeng’.

cengeng pun cengeng lah, saat ni, kata-kata emak lah yang jadi penawar luka sembilu yang menusuk di dada ini. (terlalu sastera tak?)

“jangan risau. mesti ok punya tu. dah usaha kan? berserah aje ye. mak percaya anak emak pasti boleh buat dengan power superb duperb!  jangan risau ye.”

haish, tergelak kejap. macam mane plak boleh power superb duperb nie? huhu

ape pun, kata-kata emak memang POWER, bisa sejuk hati yang panas, bisa cair hati yang ‘cengeng’.

erm..


Subhanallah.

memang tepatlah tempat Ibu yang pertama dalam ranking yang patut dikasihi.

terima kasih emak.

kakak sayaaangg emak!

🙂

Tautkan hati..

 

Halus direnung
Tautan hati pada yang Agung
Menanggung rindu pada yang Disanjung
Kasih yang menggunung

Muslimun Mukminun
Cinta yang Diingini
AlBaaqiy

Dibuka pintu hati pada Yang Esa
Menangis dalam munajat
Mensyukuri dipenuhi hajat

Rindu rinduan melahirkan rasa cinta
Hingga menitis mengalirkan air mata
Kasih tak terpisah ianya kan bersama
Di dalam jiwa…
***

Allah, rindu pada belaian kasih-Mu menjadi-jadi.  lorongkan aku hanya dalam jalan-Mu. jangan biar aku terpesong, kerana aku tidak mampu sendiri tanpa hidayah-Mu.

😦

Lega

tertekan.

tapi lega.

moga Allah permudahkan jalan seterusnya.. amin.

“…Barangsiapa yang bertaqwa kepada ALLAH nescaya DIA akan mengadakan baginya jalan keluar dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka. Dan barangsiapa yang bertawakal kepada ALLAH nescaya ALLAH akan mencukupkan (keperluannya).” (Surah a-Talaq: 2-3)

 

selesai

kertas

pertama

untuk

semester

kedua

280311

 

bercambahlah

 

moga-moga lahir lebih ramai generasi Al-Quran, faham bahasanya, praktik kefahamannya.

amin2..

p/s : look forward for mukhayyam arabiyy’s participants today. sg. pisang, im coming! ^^

moga

september

generasi

bahasa

Al-Quran

bertambah

ramai

^_^

260311