‘ghost-mania’

Assalamualaikum…

Alhamdulillah, minggu peperiksaan berakhir sudah, usahanya tidaklah mencapai tahap Imam Shafie mengkaji dan menghafal kitab Imam Malik, tidak juga setekun Imam Hambali menghafal satu persatu nota di dada. Namun, usaha mana yang termampu, selagi mana usaha, Allah tetap dan masih akan pandang kan?

Lebih dua bulan menyepi dari entry yang berjela. Masih lagi mengira-ngira, punya hak ke menulis di alam maya. Menulis untuk suka, memang boleh, tetapi menulis untuk manfaat ramai, susah sekali. Namun, kalau usaha, Allah tetap akan menilainya kan?

Baru berlalu sehari selepas program bersama adik-adik sekolah kebangsaan Bakar Arang Sg. Petani kedah. Meriah, ramah sungguh adik-adik. Macam-macam telatah, yang paling penting, majunya mereka jauh beribu batu dengan keadaan kami sewaktu seusia dengan mereka. Mana taknya, handphone dan camera, seorang sebuah dibimbitnya. Tuntutan dunia globalisasi, kalau kerana manfaat, apa salahnya kan?

Dalam perjalanan menuju ke Masjid, bersmebang dengan seorang adik ni, hurin namanya. Comeell sangat, tenang je pandang. Manusia suci, masih belum punya dosa. Subhanallah. Tetapi, apa yang membimbangkan saya, fikiran kanak-kanak sekarang, sudah terbiasa sangat disulami dengan ‘ghost-mania’ kot, bayangkan, adik berumur 9 tahun, dah bercakap soal takut hantu. Bukan takut dosa. Bukan takut neraka. Tapi takut hantu…

“kak, tau tak, hari tu kan, saya dengan kawan nampak hantu kat pusat sumber.. paannjaang rambut dia, pakai baju putih, macam hantu dalam cerita ‘congkak’, eh bukan-bukan, macam yang cerita baru tu, sini ada hantu ke ape tah.. takutla. Takut nak pergi P.S lagi..”

“ayook! Hari malam jumaat, tau tak ade ape…”

Kawannya berseloroh apabila mendengar dia bercerita.

Saya pun menambah seloroh, “ala, malam jumaat ke, kan sama je dengan malam-malam lain. hantu ada kat mana-mana, dia macam manusia jugak, ada kehidupan.”

Takut pula mahu berbicara panjang. Bahasa budak saya kurang mahir.

“tapi, kan kak, kenapa selalu kat tv, cerita hantu tu selalu cekik orang lah, kacau orang lah? Kita kan tak kacau dia.”

Nah, serangan filem hantu lagi..

“biasalah, manusia pun kacau manusia apa. Yang penting, kita buat baik, buat baik, Allah balas baik tau. Berganda-ganda. Nanti dapat barang ajaib dari Allah.”

Pahala…

Saya tutup ‘diskusi-ghost-mania’ itu.  Nak tuntun adik-adik ke masjid untuk solat jama’ takhir.

Saya tak fokuskan pada filem-filem era sekarang. Tidak pula pada ghost-mania yang telah tercetus tanpa sengaja mungkin. Entahla. Cuma timbul bibit kerisauan dalam hati. Budak seumur 9tahun, mula kenal hantu, mula takut hantu. Saya tak tahu akan masa depan bagaimana hendaknya. Allahu a’lam.

Cumanya, persekitaran itu yang mencorakkan keperibadian kan? Macam juga persekitaran mencorak tutur kata dan bahasa anak-anak. Yang mana bertutur ibu bapanya bahasa inggeris di rumah, akan mahirlah anak-anaknya bertutur inggeris, mana yang disulami dengan filem-filem ghost-mania, akan diracuni lah pemikiran kanak-kanak yang suci tu.

Saya cuma risau, saya pun punya adik berusia 3 tahun, kecil lagi. Semenjak ada adik kecil, cerita hantu tak pernah dimainkan kat rumah, kalau ada pun, takkan pernah bagi adik menonton. Bukan tak mahu bagi mereka takut hantu, Cuma, tak mahu mereka lebih takutkan hantu dari takutkan Allah sebelum usia mereka baligh lagi.

Kalau kita tak ubah persekitaran, siapa lagi kan? Kalau tak mampu masyarakat, kita ubah dari rumah. Dari kecil, walau sebesar zarah usahanya, Allah tetap akan nilai kan?

Sama-sama usaha. Sama-sama cuba ye.

Inshaallah…

2 thoughts on “‘ghost-mania’

  1. salam’alayk.

    arrrr. rindu entri intan. lama btul menyepi.
    no, no. takde2. intan kena menulis tiap2 hari.

    latihan.. nnt nak tulis buku kan? hehe.😀

    rindu “mesin ajaib” intan tu. ahah. kiut~
    dan.. “PENUNJUK AGAMA-AGAMA LANGIT” jugak.*trnsalte ke arabic

    take care, intan.
    slmt bercuti.
    mg mnfaat, i’Allah.

    ps: pls, buat diari ramadhan intan. nak baca khidupan org lain.
    suasana rmdhn d tmpt laen. hehe. kalau sempat lah.🙂

    wassalam.

    • wkmsalam ya umairah…

      masih bertimbang-timbang lagi.nak tulis buku? tunggu umy punye buku dulu.. hehe

      rindu ker?? hehe bile ingat balik, mcm childish sgt lak time mesin ajaib tu.. hehe
      tapi, takpela, biar adik2 ingat, kolam renang, memanah dengan mesin ajaib… hehe😛

      take care too umyrah, inshaallah, kalau sempat, kite buat diari.. hehe umy pon tau…😀

      selamat bercuti, moga memanfaatkan cuti..

      p/s : umy, nanti kite contact ye kalau ade pe2 progress dengan ust yasir.. mcm ada bau2 dah kene jadi faci.. hehe😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s