suspend and consider it!

“Don’t condemn and judge too fast, because it takes time and need knowledge for it”

-Prof. Kopansky

biasela, no body perfect, if there a person, is only Rasulullah.

orang dulu kate, cakap siang pandang-pandang, cakap malam jeling-jeling. tapi, orang sekarang, kat mana sahaja mereka lalu, di mana sahaja mereka terlihat sesuatu, terus sahaja menghukum sesuatu, tanpa consider ape-ape perkara yang bersangkut paut.

“ish, haram jumpe-jumpe laki pompuan ni. rapat plak tu…”

ish ish ish, hang tau tak, depa tu sepupu sepapat, adik beradik? buat dosa kering ja..

“ni, tak datang kelas, overslept la tu.. over dos betul kalau tido!”

astaghfirullah, die diserang flu la. tak pasal-pasal u tambah pahala die, dan tambah dosa u..

“dia ni, tau couple tu haram, tau hukum hakam, tapi tak sedar-sedar. taknak bertaubat plak tue! confirm la nie….”

Ya Allah, taubat manusia, siapa yang nampak? siapa yang menilai? mana tahu, time u cakap macam tu, malamnye, dia bertaubat, menangis teresak-esak menyesali perbuatan dosa. siapa yang rugi? u ke dia?

wahai sahabat-sahabat, let us ponder, dalam sehari, berapa kali kita judge perbuatan dan tingkah laku orang? berapa kali kita tersalah menilai? sedarlah,  manusia tak lepas dari salah silap. Allah sangat-sangat menerima dan suka akan hamba-Nya yang bertaubat. pintu taubat Allah lebih luas dari pintu kemurkaannya. layakkah kita menilai dan menghukum lalu membelakangi kasih sayang Allah?

marilah kita, mulai saat ini, ketika ini, hari ini, minggu ini, bulan ini, to give thousands reason before judging something,  kalau tak ribuan alasan pun, bagilah sepuluh je sebelum kita menilai seseorang.

“dia mungkin adik beradik, sebab tu jumpa berdua.”

“mungkin dia sakit, sebab tu tak datang kelas.”

“manusia tak lepas dari kesilapan, moga Allah beri hidayah padanya.”

“mungkin dia tak faham lagi konsep sebenar ikhtilat.”

mungkin dan mungkin.

jadi, tiadalah kata-kata hukuman. selamat dunia, akhirat terjaga.

so, suspend your judgement, and consider what you really don’t know! ^^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s