sharing is loving, helping is …?

helping is also loving laa!😀

serius!

romantik habislah.. berpegangan tangan, bukan takat pegang biasa, pegang macam taknak lepas! Si Suami yang memaut lengan isterinya berjalan beriringan meredah lautan kereta dan bas di KL Central. hii😀

saya yang dok jadi pemerhati dibawah rimbunan bumbung tempat bus stop ini tak semena-mena asyik melihat pasangan dua sejoli itu. nak kata melayu, confirm la tak, tengok kulit dah tau. mesti dari negara ‘tan tan’ ni, uzbekistan, pakistan, kazakhtan, hindustan… ops! bukanlah intan…

mereka pun menalakan pandangan ke arah saya. sudah! kenal ke? hihi mulalah melawak dalam hati.

“Assalamua’laikum..Sorry miss, do’ya know how to getta bus to Malaya University..?” si Suami bersuara. yang kagumnya, tangan masih tak lepas memaut lengan isterinya.. subhanallah!🙂

“A’laykumassalam.. ya, you should take a bus written on it ‘Universiti’, so it could sent you to Malaya University.” 

sudah.. saya yang tak ingat bas nak pergi UIA dan UM nombor berapa. lalu, bagi instruction begitu je. moga-moga faham.

“oh okey, thank you…”

5minit kemudian, apabila modal bersembang dah takde…

bas U70 pun lalu, Yahoo!! bas dah sampai, nak balek Puchong!! yeyey! herm tapi, timbul lak rasa serba salah, nak tinggalkan foreigner ni. kang sesat lak nanti.

memandangkan kedua-duanya agak berusia. kira-kira mungkin dalam 40 tahun ke atas kot. takkan lah nak tinggal, dia kata first time datang Malaysia. lepas tu terus nak pergi UM coz nak pergi melawat saudara dia. kira macam cuti-cuti Uzbekistan la ni. huu

saya pun serba salah, nak tunggu ke nak naik bas. nak tunggu ke nak balik je ye?? herm.. lalu dengan pandangan yang sayu dan syahdu, anak mata saya menghantar pergi bas U70 yang dah jauh menghilang. 

“takpela, tolong orang Allah tolong kita tau.” nak sedap kan hati, kena ingatkan diri tentang Allah kan?

dah 15 minit, tunggu punya tunggu, menanti punya menanti, bas Metro dengan Rapid yang pergi Jalan Universiti ni pun tak lalu-lalu lagi. sabar-sabar… ^^

5 minit kemudian..

haa!! tu ha bas dah sampai!! eh, silap, “sir, that is the bus that you should ride on.”  aku separa berkata-kata. maksudnya, bercakap perlahan-lahan. huu

“oh yeah? thank you miss, May Allah bless you!” 

“Inshaallah. you too..”

mereka pun hilang dari pandangan. berganti pula dengan bas U70, tepat-tepat datang lepas mereka pergi. memang Allah nak bagi pahala free lah. secepuk jatuh, sebab tolong orang. moga-moga.🙂

tamat.

__

cerita ni bukan untuk bangga diri sebab saya tolong orang tau. tidak sama sekali. nope. noktah. cumanya nak share apa yang saya dapat dan apa yang saya kagum. seriously, the best teacher is experience. and experience only kita akan dapat whenever kita berjalan pada bumi Allah, tak kira kat mana dan bila masa.

firstly, kalian ada tertanya tak, apasal lah si Intan ni asyik cakap dengan foreigner lelaki tu je? bukan nak cakap dengan foreigner perempuan tu. padahal lebih Afdhal cakap dengan kaum sejenis.??

dats why la saya sangat kagum, sebab, isteri beliau seorang yang tak boleh bercakap. dari awal saya dah perasan, mereka gunakan bahasa isyarat. Subhanallah. sangat kagum. masih wujud seorang lelaki yang setia kepada isteri walau apa jua sekali keadaan. memanglah, cinta dari Allah, menyempurnakan cinta manusia. siapa kata, kita perlu mencari kesempurnaan pada pasangan kita?

yang kedua, teringat pesan mak.. 

“kita memang tak tahu bila kita akan susah. dan bila kita susah, kita mesti harap orang tolong kita kan? jadi, masa senang lah kita cuba sedaya mungkin untuk tolong orang, sebab nanti masa susah, mesti Allah akan tolong kita punya. mesti. inshaallah.”

macam apa yang Rasulullah pesan;

 “Barang siapa melepaskan seorang mukmin dari kesusahan hidup di dunia, niscaya Allah akan melepaskan darinya kesusahan di hari kiamat, barang siapa memudahkan urusan (mukmin) yang sulit nescaya Allah akan memudahkan urusannya di dunia dan akhirat. Barang siapa menutup aib seorang muslim, maka Allah akan menutup aibnya di dunia dan akhirat. Allah akan menolong seorang hamba, selama hamba itu sentiasa menolong saudaranya. 
( HR. Imam Muslim)
so, sama-sama usaha untuk jadi yang lebih baik ye. buku amalan pun masih baru, mesti nak dapat A kan tahun ni? jadi, jom berhijrah..🙂
^^
sekian.
ps : you get back what you give. ^^

2 thoughts on “sharing is loving, helping is …?

    • wkmsalam.. ^^

      huhu dalam maksudnye tu…
      i’m trying to be like you.. huu😀
      doakan la moga istiqamah… huu😛

      miss me? huhu dah terubat ke blum kerinduan tu?
      miss you too my dear..
      T_T

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s