^^

 

 

 

“apabila kita bahagia, kita pasti akan membahagiakan yang lain”

^^

Alhamdulillah, thank to Allah! ^^

———–

*orang puchong bahagia semunya, sihat alhamdulillah, gembira menyambut anak ‘desa’ yang pulang dari kota… ^___^

*kalau kita gembira, kegembiraan kita akan terpancar di mata dan sampai di hati yang melihatnya… 🙂

*tenang itu hadir, bila kita meletakkan cinta Allah melebihi cinta manusia. kalau kita sayang Allah lebih, manusia pun pasti akan sayang kita laaaagiiii lebih kan?? ^^

*Thank Allah! i found them! i’ve them! ^^

 

 

 

setelah aku dipaling

Hampir aku hanyut kerana rindu
Pada harta yang pasti reput
Dan lenyap di sini
Hampir aku lupa pada yang Kekal
Kejahilan menyelubungi jiwaku

Sekelipnya mata hilang semua
Yang hanya ku pandang
Yang hanya milikmu

Yang hanya ku idam
Di dalam pandanganMu
Bersama mereka terdahulu

Sungguh aku cari cahaya itu
Untuk menyuluh kelam ini
Setelah ku dipaling
Sungguh aku hina menagih secebis
KeampunanMu setelah aku malu

Sekelipnya mata hilang semua
Yang hanya ku pandang
Yang hanya milikmu
Yang hanya ku pinta
Harapan keampunan
Hati ini telah ku lukai

Sebaiknya manusia Kau ciptakan
Hinanya angkara diri sendiri
Sedegup jantung terleka
Dibuai arus dunia
Selangkah kau menghampiri kehancuran

Sungguh aku cari
Cahaya itu
Untuk menyuluh
Setelah ku dipaling

Munsyid : Rast

__

“Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu (Muhammad SAW) tentang Aku, maka sesungguhnya Aku dekat. Aku kabulkan permohonan orang yang berdoa kepada-Ku. Hendaklah mereka memenuhi(perintah)-Ku dan beriman kepada Ku agar mereka mendapat petunjuk.” (Al-Baqarah: Ayat 186)

“Tiada seorang muslim pun yang berdoa kepada Allah Azzawajalla dengan doa yang bukan untuk melakukan dosa atau memutuskan hubungan kekeluargaan, melainkan dia akan diberikan kepadanya 1 daripada 3 perkara. Samada Allah akan mempercepatkan pemberian doa tersebut, menyimpannya untuk akhirat atau menjauhkan malapetaka yang akan menimpa dia.” Hadith

__

erm… menitis air mata dengar lagu ni… 😥
“yang hanya kupinta, harapan keampunan Ya Allah…”

semangat! ^^

alhamdulillah, alhamdulillah..

all praises to Allah. ^^

kadang-kadang waktu kita berduka, waktu kita ‘down’, waktu kita rasa sangat tersiksa, penat, letih, kita selalu lupa untuk bersyukur. kita terlupa untuk berterima kasih pada Zat yang telah memberikan kita kebahagian, memberikan kita kekuatan, memberikan kita hati yang tenang dan damai.

biarlah waktu duka itu datang, kerana ia sementara dan tempohnya lebih sedikit berbanding waktu suka dan bahagia yang Allah telah beri kepada kita selama ini.

janganlah dihitung kedukaan itu, sebaliknya, hitunglah kebahagian dan kesenangan yang telah dikurniakan. insyaAllah, kita tak akan rasa ‘down’, dan tak akan berduka, kerana kita tau, semuanya ada hikmah-Nya. insyaAllah.

pengajaran yang terbaik adalah dari sebuah kegagalan. people learn from mistakes, and we need it, because we need to improve it.

moga Allah redha dengan segala ‘perasaan’ yang berkecamuk semalam… amin 🙂

__

intan! semangat-semangat!! 🙂 🙂

buat umy juge! ^^

dan semua! ^__^

semaksima mungkin!

 

 

alhamdulillah…

3 minggu pertama semester kedua telah berakhir. 3 program berturut-turut setiap minggu, ‘meeting’ yang hampir setiap malam, kerja-kerja program yang menyingkatkan masa tidur, semuanya telah berakhir, untuk setakat ni la.. hehe 🙂

penat! tapi Puas!

yela, kita bertungkus lumus melakukan sesuatu, dan hasilnya adalah suatu kepuasan yang tak ternilai.

adik-adik junior menggelar kami, “all out senior”.

yela, ape-ape program, alhamdulillah, semuanya dilakukan dengan tenaga semaksima mungkin, bukan untuk menunjuk-nunjuk, tidak pula tujuan niat meninggi diri, tapi untuk kepuasan dalam memberi. memberi semaksima mungkin.

orang kata, “alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan”

maksudnya yang saya faham kat sini, pekasam yang sinonim dengan baunya yang ‘agak harum’ itu, kalau kita dah dah pegang, atau sentuh pekasam itu dengan hujung jari, biarlah sampai kita menyeluknya ke pangkal lengan! bau sedikit dihujung jari, biar baunya melekat ke pangkal lengan! begitulah.. faham ke tak ye? hehe

maksud saya, alang-alang kita memberi sesuatu, biarlah sehabis dan semaksima mungkin yang kita boleh berikan, biarlah penat sementara, asalkan merasa puas, asalkan dalam banyak-banyak tenaga yang dikorbankan, ada yang dinilai Allah. moga diterima Allah.

herm.. kepimpinan Persatuan Bahasa Arab dah bertukar pemilik posisi, saya bukan lagi general secretary, tidak pula exco. dalam hati, ada nada sedih, tapi alhamdulillah, lega, amanah setahun yang berat dipikul itu telah berjaya disempurnakan walaupun banyak cacat cela here and there.

melihat kelibat adik-adik, sungguh semangat mahu meneruskan kepimpinan, berkhidmat pada mereka yang mencintai Bahasa Al-Quran, Bahasa Arab. tugas kita adalah untuk memberi sebanyak-banyak mungkin, berkhidmat semaksima mungkin. apa yang kita lakukan, bukan untuk diri kita sahaja, tapi untuk orang lain, untuk Umat!

semangat-demi-semangat dititipkan dari kakak-kakak senior kepada adik-adik yang bakal memimpin organisasi yang minoriti di bumi Gombak. tidak mengapa, kuantiti tidak penting, apa yang penting kualiti dan kerjasama! hehe 🙂

“jangan risau, akak-akak sentiasa ada dibelakang adik-adik, menyokong dan membantu apa yang perlu. kalau perlu mesej pukul 12 tengah malam sekalipun, insyaAllah akak akan membalasnya!” semangat seorang yang bernama intan syahidah. 😀

apa yang kita beri, akan kita perolehi kembali. apa yang kita korbankan, akan dinilai Allah dan digantikan dengan sebaik-baik gantian. jangan lokek dalam memberi, memberilah seikhlas hati, semaksima mungkin!

jangan merasa terbeban dengan amanah, sebaliknya gembiralah kerana masih ada peluang untuk menyumbang bakti pada umat! 🙂

Tidak sekali-kali akan menimpa Kami sesuatu pun melainkan apa yang telah ditetapkan Allah bagi kami. Dialah Pelindung kami, dan (dengan kepercayaan itu) maka kepada Allah jualah hendaknya orang yang beriman bertawakal. (Surah al-Taubah 9: 51).”

__

mesti bosan kan dengan entry nie? tapi takpela, nak tulis jugak. hehe.. insya Allah lepas ni akan lebih aktif menulis lagi. insyaAllah.

menulis untuk memberi. ^^

 

 

i promise…

Dia yang memandang dengan bening matanya

meninggalkan anak dan isteri jauh di kedalaman curam

“saya perlu menyelamatkan mereka.. mereka memerlukan bantuan saya..”

berbekalkan itu dia nekad meninggalkan mereka

tidak perlu berkata apa-apa

hanya yang perlu adalah yakin

“i promise, i’ll be back…”

____

*Filem etnik red-indian european ‘Apocalypto”

*History of United states

F.R.I.E.N.D

Alangkah susah mendapat kawan

Bukan kenalan di zaman ini

Berpunca dari hati yang rosak

Kerana dunia memautnya

Alangkah susah mencari kawan

Kebaikan kita disoroknya

Bahkan didengkinya pula

Kejahatan dicanang merata

Salah yang sikit dibesarkan

Yang besar apatah lagi

Alangkah sepi dunia ini

Walaupun hidup di tengah ramai

Kerana kawan tiada lagi

Yang ada hanyalah di jalanan

Kerana kawan tiada lagi

Yang ada hanyalah di jalanan

lirik Dunia yang sepi. Munsyid – Hijjaz

* lagu tema kita minggu ini ye. hayati lirik diatas. 😀

* sedih bila terkenangkan, ada jugak jenis kawan yang macam ini. takpelah, bagi kawan-kawan yang mempunyai masalah yang sama dalam lirik ini, bersyukurlah kerana Allah masih ada bersamamu. hati manusia memang sukar nak dipuaskan. kalau ditimpa nasib sebegini, kawan yang menjadi lawan, kita sama-sama muhasabah ye. mungkin ada sesuatu yang silap dalam diri. biar Allah sahaja yang menilainya. 🙂

* Obviously, Your pain is a SIGNAL that SOMETHING WRONG happened inside you. – Prof. Kopanski.

Ya Allah, bersyukur sangat dikurniakan sahabat-sahabat yang sefikrah. sahabat-sahabat yang membimbing. thank you Allah. thanks dear friends. ^^

May Allah lead us, guide us ilal Jannah… 🙂

sharing is loving, helping is …?

helping is also loving laa! 😀

serius!

romantik habislah.. berpegangan tangan, bukan takat pegang biasa, pegang macam taknak lepas! Si Suami yang memaut lengan isterinya berjalan beriringan meredah lautan kereta dan bas di KL Central. hii 😀

saya yang dok jadi pemerhati dibawah rimbunan bumbung tempat bus stop ini tak semena-mena asyik melihat pasangan dua sejoli itu. nak kata melayu, confirm la tak, tengok kulit dah tau. mesti dari negara ‘tan tan’ ni, uzbekistan, pakistan, kazakhtan, hindustan… ops! bukanlah intan…

mereka pun menalakan pandangan ke arah saya. sudah! kenal ke? hihi mulalah melawak dalam hati.

“Assalamua’laikum..Sorry miss, do’ya know how to getta bus to Malaya University..?” si Suami bersuara. yang kagumnya, tangan masih tak lepas memaut lengan isterinya.. subhanallah! 🙂

“A’laykumassalam.. ya, you should take a bus written on it ‘Universiti’, so it could sent you to Malaya University.” 

sudah.. saya yang tak ingat bas nak pergi UIA dan UM nombor berapa. lalu, bagi instruction begitu je. moga-moga faham.

“oh okey, thank you…”

5minit kemudian, apabila modal bersembang dah takde…

bas U70 pun lalu, Yahoo!! bas dah sampai, nak balek Puchong!! yeyey! herm tapi, timbul lak rasa serba salah, nak tinggalkan foreigner ni. kang sesat lak nanti.

memandangkan kedua-duanya agak berusia. kira-kira mungkin dalam 40 tahun ke atas kot. takkan lah nak tinggal, dia kata first time datang Malaysia. lepas tu terus nak pergi UM coz nak pergi melawat saudara dia. kira macam cuti-cuti Uzbekistan la ni. huu

saya pun serba salah, nak tunggu ke nak naik bas. nak tunggu ke nak balik je ye?? herm.. lalu dengan pandangan yang sayu dan syahdu, anak mata saya menghantar pergi bas U70 yang dah jauh menghilang. 

“takpela, tolong orang Allah tolong kita tau.” nak sedap kan hati, kena ingatkan diri tentang Allah kan?

dah 15 minit, tunggu punya tunggu, menanti punya menanti, bas Metro dengan Rapid yang pergi Jalan Universiti ni pun tak lalu-lalu lagi. sabar-sabar… ^^

5 minit kemudian..

haa!! tu ha bas dah sampai!! eh, silap, “sir, that is the bus that you should ride on.”  aku separa berkata-kata. maksudnya, bercakap perlahan-lahan. huu

“oh yeah? thank you miss, May Allah bless you!” 

“Inshaallah. you too..”

mereka pun hilang dari pandangan. berganti pula dengan bas U70, tepat-tepat datang lepas mereka pergi. memang Allah nak bagi pahala free lah. secepuk jatuh, sebab tolong orang. moga-moga. 🙂

tamat.

__

cerita ni bukan untuk bangga diri sebab saya tolong orang tau. tidak sama sekali. nope. noktah. cumanya nak share apa yang saya dapat dan apa yang saya kagum. seriously, the best teacher is experience. and experience only kita akan dapat whenever kita berjalan pada bumi Allah, tak kira kat mana dan bila masa.

firstly, kalian ada tertanya tak, apasal lah si Intan ni asyik cakap dengan foreigner lelaki tu je? bukan nak cakap dengan foreigner perempuan tu. padahal lebih Afdhal cakap dengan kaum sejenis.??

dats why la saya sangat kagum, sebab, isteri beliau seorang yang tak boleh bercakap. dari awal saya dah perasan, mereka gunakan bahasa isyarat. Subhanallah. sangat kagum. masih wujud seorang lelaki yang setia kepada isteri walau apa jua sekali keadaan. memanglah, cinta dari Allah, menyempurnakan cinta manusia. siapa kata, kita perlu mencari kesempurnaan pada pasangan kita?

yang kedua, teringat pesan mak.. 

“kita memang tak tahu bila kita akan susah. dan bila kita susah, kita mesti harap orang tolong kita kan? jadi, masa senang lah kita cuba sedaya mungkin untuk tolong orang, sebab nanti masa susah, mesti Allah akan tolong kita punya. mesti. inshaallah.”

macam apa yang Rasulullah pesan;

 “Barang siapa melepaskan seorang mukmin dari kesusahan hidup di dunia, niscaya Allah akan melepaskan darinya kesusahan di hari kiamat, barang siapa memudahkan urusan (mukmin) yang sulit nescaya Allah akan memudahkan urusannya di dunia dan akhirat. Barang siapa menutup aib seorang muslim, maka Allah akan menutup aibnya di dunia dan akhirat. Allah akan menolong seorang hamba, selama hamba itu sentiasa menolong saudaranya. 
( HR. Imam Muslim)
so, sama-sama usaha untuk jadi yang lebih baik ye. buku amalan pun masih baru, mesti nak dapat A kan tahun ni? jadi, jom berhijrah.. 🙂
^^
sekian.
ps : you get back what you give. ^^