Weakness-pushing factor

[kelemahan + kekurangan] + tidak mencari inisiatif = PUTUS ASA x HILANG SEMANGAT

[kelemahan + kekurangan] + mencari inisiatif lain = PROBLEM SOLVED plus SEMANGAT

tak sama, tak sama. memang tak sama.

dua teori yang berbeza dan hasil yang berbeza, beza nya pada quotation yang kedua lepas kelemahan dan kekurangan.

seorang Intan Syahidah pun menggeleng sendirian. petang-petang sebegini elok diasah sikit otak yang berselirat di balik teori translation ana-anti, aku-engkau, zahaba-ila-hasola-a’la dan so on. seorang Intan Syahidah pun membaca satu buku.

Mencari Makna Hidup.

serius. buku ni walaupun dari Tanah Seberang, bila baca, zaappp!! ada je yang kena dengan diri sendiri. serius.

kalau dahulu, masa sekolah. rasanya student yang paling Optimis sekali pun akan cakap macam ni. ‘haila, susahnya nak ingat subjek ni. susah sangat la!’

nyatalah, student yang optimis tu bukan seorang yang bernama Intan Syahidah.

Intan Syahidah dulu sangatlah tidak optimis, dan selalu saja lemah semangat. itu tak boleh, ini susah. situ lemah, sini kurang. kot la nak cakap aku lebih kat sini, lebih kat sana. langsung tak pernah. hampeh je. rasa berdosa sangat. macam tak bersyukur.

dah nak hujung-hujung zaman persekolahan barulah sedar. yang kurang tu pun kelebihan sebenarnya. barulah belajar bersyukur. sebab dah mula rapat dengan Ustazah Bahasa Arab, Us Saadah, jadi ter‘tarbiyyah‘ la diri yang pesimis ni.

nak dijadikan subjek cerita bukan diri ini iaitu seorang Intan Syahidah. tetapi Quotation yang diatas tadi. tentang kelemahan dan kekurangan.

siapa kat sini yang takde kelemahan? takde kekurangan? angkat tangan?

teringat pula dalam kelas BM seminggu sebelum Mid-break. Cikgu tanya, apa kelemahan dan kelebihan kamu? dalam otak memang dah ligat, list kan segala kelemahan yang ada. kelemahan kalau dinisbahkan dalam diri dengan kelebihan yang ada, kot lah boleh menyamai 10 : 1. teruk-teruk-teruk. takpe la. at least, sedar diri.

tapi,  point kat sini, penting nya sedar diri atas kelemahan diri. itu yang paling-paling terpenting untuk menghasilkan solusi yang baik. kalau tak sedar diri, kot la nanti jadi overdose-overreact. parah tu. bahayaaaa.

ek? Naudzubillah. erm..

kenal tak Beethoven?

pencipta muzik yang luar biasa macam lagu-lagu symphony, Fur Elise, Piano Sonata, dan banyak lagi, selebihnya, boleh tanye kat pak cik Google ye.

haaaaa, dah kenal kan muziknya. sedaaaap sangat. dari sekolah dah ter’addicted‘ dengan lagu-lagu Beethoven. tapi tak la sampai bawak ke tidur. hihi.

nak sampai kan kat sini, tau tak sebenarnya Beethoven tu seorang yang hilang deria pendengarannya semenjak usia 20-an lagi?

dan tahu tak, Beethoven tetap sibuk menulis lirik dan muzik yang luar biasa tu in spite of dia dah tak boleh mendengar masa tu. tapi, nak tahu tak dia boleh cakap ape??

“Saya akan bertarung dengan nasib. kecacatan ini tidak akan melemahkan saya” [translated]

Allahu Akbar. saya kat sini, bertakbir bukan mengagumi agama yang dianutinya. tidak sekali. tetapi, saya mengagumi prinsip dan semangatnya. bagaimana, seorang yang mempunyai kekurangan terbesar dalam dirinya, boleh meneruskan hidup dan berjaya dalam kariernya sehingga beliau menghembuskan nafas yang terakhir. mesti ada sesuatu yang dilakukannya. mesti ada sudut pandang yang lain diguna pakai.

Intan Syahidah dah mula guna ayat skema.. hihi tapi serius, memang kagum.

 Subhanallah.

ingat tak kisah seorang Sahabat zaman Nabi,  Abdullah bin Ummi Maktum, atau nama sebenar Abdullah bin Umar bin Syuraikh, Beliau ni semenjak lahir, sudah buta. tak dapat melihat. tapi, punyalah semangat yang sangat-sangat menggunung untuk mempelajari Islam, walaupun diejek, dihina, dipukul di Mekah, beliau tetap tak putus asa mempelajari Islam, tak putus asa datang ke Majlis Nabi, sehinggakan, beliau antara kelompok pertama yang berhijrah ke Madinah. Subhanallah.

Siapa kata orang yang buta, dan cacat penglihatan tidak boleh mempelajari agama, tidak boleh menerima ilmu? dan siapa kata orang yang tidak boleh mendengar, tidak boleh menghasilkan muzik-muzik yang indah dan luar biasa?

sebenarnya, apa yang seorang Intan Syahidah faham, sepanjang 20 tahun hidup di dunia ini, apa yang menentukan kesudahan hidup kita, dan solusi buat masalah dan kelemahan kita adalah sudut pandang kita sendiri. sudut pandang individu sendiri. macam mana kita melihat kelemahan itu sebagai satu potensi atau daya penolak untuk kita lebih berusaha dan memperbaiki diri,

kalau ini ayat tak skema,

apa yang kita lihat pada diri kita sendiri, adalah seorang individu yang lemah untuk bertutur-menulis-dan-memahami Bahasa asing, contoh Inggeris. ini dianggap kekurangan minima. sebab kita masih punya mata untuk melihat, telinga untuk mendengar, tangan untuk menulis. jadi jangan jadikan alasan tidak tahu itu alasan yang final-penghabisan. itu namanya menzalimi diri sendiri.

kot ye pun tak pandai bahasa inggeris, banyak medium untuk belajar, internet-suratkhabar-majalah-buku-reader’sdigest- dan macam-macam lagi boleh membantu. kot ye pon kurang confident nak bercakap depan orang ramai, buat preparation awal-awal, berlatih selalu depan cermin,  mintak comment dari kengkawan, inshaAllah, ruh-confident tu akan hadir. InshaAllah. banyak lagi kelemahan yang boleh diatasi jika ada U-S-A-H-A.

Ek? main ruh lak aku nih? masak-masak.

jadi, kesimpulannya kat sini,

kejayaan sebenarnya tidak diukur dari sudut kekayaan, populariti dan kedudukan seseorang, tetapi bergantung kepada cara berfikir yang rasional terhadap kelemahan diri dan berusaha untuk memperbaiki kelemahan dan mencari potensi lain.

kot la bahasa skema, okeyla, bahasa mudah,

macam belon, dapat tak belon tu terbang hanya kerana warna yang cantik dan bentuk yang unik? of course la tidak, kalau tak ditiup, mana nak terbangnya.

jadi, belon terbang sebab isi udaranya,

manusia berjaya sebab usahanya.

dah terlalu panjang dah ni. stop dulu keyh. chioooww.

assalamualaikum. ^_- Allahu a’lam.

___

* seorang intan syahidah hanyalah bercakap berdasarkan pengalaman. memang saya tak hebat, banyak kekurangan sana sini. jadi, mana yang baik dari entry ini sila ambil, dan mana yang salah-buruk, sila buang dan betulkan. saya sedia berlapang dada menerimanya. kata nak optimis kan? ^-^
* kisah tentang Beethoven boleh baca dalam buku ni, ‘You Can Be a World Changer’, dan kisah Sahabat Nabi tadi boleh rujuk dalam 65 gambaran kehidupan Sahabat.
* “Saya melakukan yang terbaik sepanjang pengetahuan saya, yang terbaik, yang terdaya saya lakukan dan saya mahu melakukannya begitu hingga tamat.” [Abraham Lincoln]
* Mencari Makna Hidup by Parlindungan Marpaung.
Advertisements

perasa kehidupan

Dunia tanpa warna..

2

“seandainya, dunia tiada warna…”

1

“tetapkan ku kagumi…”

DSC02695

Dunia indah dengan warna…

DSC02689

kehidupan indah dengan perasa…

Warna-warni kehidupan yang mencorak kita menjadi sebenar-benar hamba, sebenar-benar insan. bayangkanlah kehidupan kita, tanpa ujian, tanpa dugaan, tanpa suka, tanpa duka, adakah kita benar-benar menghargai kurniaan Allah sebagai seorang yang bergelar hamba? adakah kita benar-benar boleh menjadi seorang yang lebih baik dari hari ke hari?adakah kita benar-benar rasa begitu indahnya kehidupan?

“untuk menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya..” (al-mulk : 2)

begitu juga dengan warna-warni alam, berona warna, berona perasa. Allah ciptakan semuanya untuk menzahirkan keindahan, Allah mencipta segalanya untuk melahirkan kesyukuran dalam hati hamba-hamba-Nya. supaya lebih bersyukur, dan supaya lebih redha.

maka, tersenyumlah tika diuji, tersenyumlah ketika dilanda perasa kehidupan. InsyaAllah, jalan yang susah itu, kadang-kadang menjadikan kita lebih mudah, lebih teguh menghadapi kemudian hari. kadang-kala, jalan yang perit itu yang melorongkan kita kepada tempat dan daerah yang indah. kalau tidak di sini, kehidupan di Sana.

maka tersenyumlah, kelak akan kau bahagia… 🙂

________

p/s : maaf, gambar kurang jelas, bukan dslr. tapi syukur sebab ade pakcik sony w910.. ^^

suspend and consider it!

“Don’t condemn and judge too fast, because it takes time and need knowledge for it”

-Prof. Kopansky

biasela, no body perfect, if there a person, is only Rasulullah.

orang dulu kate, cakap siang pandang-pandang, cakap malam jeling-jeling. tapi, orang sekarang, kat mana sahaja mereka lalu, di mana sahaja mereka terlihat sesuatu, terus sahaja menghukum sesuatu, tanpa consider ape-ape perkara yang bersangkut paut.

“ish, haram jumpe-jumpe laki pompuan ni. rapat plak tu…”

ish ish ish, hang tau tak, depa tu sepupu sepapat, adik beradik? buat dosa kering ja..

“ni, tak datang kelas, overslept la tu.. over dos betul kalau tido!”

astaghfirullah, die diserang flu la. tak pasal-pasal u tambah pahala die, dan tambah dosa u..

“dia ni, tau couple tu haram, tau hukum hakam, tapi tak sedar-sedar. taknak bertaubat plak tue! confirm la nie….”

Ya Allah, taubat manusia, siapa yang nampak? siapa yang menilai? mana tahu, time u cakap macam tu, malamnye, dia bertaubat, menangis teresak-esak menyesali perbuatan dosa. siapa yang rugi? u ke dia?

wahai sahabat-sahabat, let us ponder, dalam sehari, berapa kali kita judge perbuatan dan tingkah laku orang? berapa kali kita tersalah menilai? sedarlah,  manusia tak lepas dari salah silap. Allah sangat-sangat menerima dan suka akan hamba-Nya yang bertaubat. pintu taubat Allah lebih luas dari pintu kemurkaannya. layakkah kita menilai dan menghukum lalu membelakangi kasih sayang Allah?

marilah kita, mulai saat ini, ketika ini, hari ini, minggu ini, bulan ini, to give thousands reason before judging something,  kalau tak ribuan alasan pun, bagilah sepuluh je sebelum kita menilai seseorang.

“dia mungkin adik beradik, sebab tu jumpa berdua.”

“mungkin dia sakit, sebab tu tak datang kelas.”

“manusia tak lepas dari kesilapan, moga Allah beri hidayah padanya.”

“mungkin dia tak faham lagi konsep sebenar ikhtilat.”

mungkin dan mungkin.

jadi, tiadalah kata-kata hukuman. selamat dunia, akhirat terjaga.

so, suspend your judgement, and consider what you really don’t know! ^^

bukan hanya itu

bukan hanya segulung ijazah…

Assalamualaikum.

beberapi hari tak jenguk encik wordpress, bila jenguk, terus jadi kagum. dashboard encik wordpress dah berwajah baru, siap ada ruang tamu lagi. hehe barangsiapa yang nak tahu apa yang saya kagum kan, bukak lah account wordpress ye… 😀

ter’promote’ lak.. hehe 😛

sudah tiga minggu kelas berjalan seperti biasa, best. bersyukur sangat. banyak benda baru saya dapat. dari dalam negara sampailah keluar negara. dari makna bait-bait syair, sampailah ke makna nama Nabi-Nabi kita, subhanallah. indahnya bahasa arab. 😀

cukuplah kalau saya katakan, saya amat berbangga menjadi pelajar bahasa Arab, Ustaz, pensyarah, semuanya tak putus-putus bagi semangat dan suntikan imun untuk terus maju memperjuangkan Lughah jannah.

berkorbar kan? sangat berkorbar… 😀

Degree dalam bahasa Arab umpama lesen kereta.

analogi yang sungguh-sungguh menarik, Dr. Shamsul memang seorang intelek, kata-kata beliau menyuntik imun semangat dalam diri.

kalau dahulu, selalu ada ragu dalam hati, aku belajar arab, ape yang aku nak jadi? peluang pekerjaan sangat terhad. mengajar? mengajar??

tapi tidak, ustaz pesan,

“degree umpama lesen kereta. bila dah dapat lesen, semua kereta kita boleh pandu, dari proton, sampai ke lamborgini, pakai lesen yang sama. begitu juga dengan degree, kamu ada bahasa, dwibahasa, lagi hebat jika multi-language, ke mana-mana kamu boleh bawa ‘lesen-degree’ yang kamu ada, dari jadi ustazah sekolah, hinggalah berkhidmat di kedutaan luar negara. hebat tak hebat, semuanya tertakhluk atas usaha kamu…”

Subhanallah..

rasa bersemangat pula. itulah resam belajar, ada cabaran, nak dapatkan sesuatu mesti ada modal yang perlu kita laburkan kan? jangan hanya usaha membuta tanpa ada misi. jangan hanya mengimpi tanpa ada usaha. kan3?

yang penting usaha. usaha. doa. dan tawakal.

melihat tutur kata ustaz, ilmu beliau memang penuh di dada. selama ini saya tak tahu apa maksud “Ismail” nama Nabi a.s. Ismail, dari perkataan arab, yang di gabungkan dari dua perkataan, “Isma'” dan “Iil”

dalam bahasa Arab macam nie ye,

“اسماع” = yang didengar

“يل” = Allah, il dari ilah. bermaksud Allah.

اسماعيل

maksudnya, yang didengari Allah.

Nabi yang mulia ini dinamakan dengan Ismail kerana baginda adalah hadiah dari Allah buat Nabi Ibrahim a.s, yang setelah sekian lama berdoa agar dikurniakan zuriat, akhirnya, doa Nabi Ibrahim didengari dan dimakbulkan oleh Allah, Baginda mendapat zuriat ketika usia baginda mencecah 90 tahun.

subhanallah.

ilmu ustaz memang penuh di dada, dari hari ini, saya mula menambah cita-cita dan impian, mahu setelusnya menambah ilmu, mahu sejujurnya mencedok manisnya pengetahuan.

Inshaallah,

moga Allah kuatkan.

amin2…

ini sekadar diari, mana yang baik, harap diambil, yang kurang baik, berpesan-pesan dan tegurlah. saya budak baru belajar… 😀

kaf baa ro’ kaf alif taa nunn

“kaf baa ro’ kaf alif taa nunn”

keberkatan!

teringat kata-kata nih yang sinonim dengan watak seorang mak kepada salah seorang pelajar atau pelakon cerita ‘Dunia Baru’ dahulu. lama dah cerita nie, tapi still ingat kata-kata makcik tuh. huhu unforgettable…

sama juga macam yang mak selalu ingatkan. hidup ini tak bermakna tanpa keberkatan. keberkatan pula banyak cabangnya. even dengan buku sekali perlu ada keberkatan, sebab tu mak tak bagi letak kotak buku bawah katil or meja. sebab ilmu itu perlu ada keberkatan dan ia mulia. tempat dan darjatnya tinggi.

keberkatan dan keredhaan.

pernah dengar kan, redha Allah terletak pada keredhaan kedua ibu bapa. macam yang kumpulan nasyid Hijjaz dendangkan “Ma Redhallahu illa, fi Redhail Walidaini” maksudnya, tidak akan ada redha Allah melainkan bersama keredhaan kedua ibu bapa.

Ya Allah, nampak tak. senang sahaja kan nak dapat keredhaan Allah. iaitu dengan redha ibu bapa. titik.

tapi itu lah yang ramai orang lupa. Naudzubillah min zalik.

macam yang Mak Sudin cakapkan dalam filem Bujang Lapok time Sudin beritahu maknya yang dia sukakan Zaiton.

“Sudin, mak suka kau kahwen dengan dia.”

Suka tu tanda Redha kan?

ada kena mengena tak eh? heh

maksudnya, dalam apa yang kita buat parents are 1st person should know. betul tak? baru keberkatan sentiasa mengiringi dalam setiap perbuatan kita. ye tidak? 😀

keberkatan dalam belajar.

jujur dengan ilmu yang kita ada. kalau tahu cakap tahu, dan kalau sebaliknya bilang saja dengan jujur. “saya tak tahu, saya akan cuba cari jawapannya.” tak salah kan mengaku kekurangan diri? demi mendapatkan keberkatan ilmu.

amanah dengan tanggungjawab yang diberikan, samaada dari lecturer, cikgu atau kawan-kawan se ‘team-mate’. maksudnya, kita sempurnakan tugas dalam jangkamasa yang diberikan. jangan berdalih atau mencari jalan keluar yang mudah jika tersangkut dengan masalah, hadapi dengan jujur especially dengan teman-teman belajar. sangat penting.

tetapi, semestinya dalam banyak-banyak hati, tak semua kita boleh jaga, dan tak semua kita boleh puaskan. kita mesti tak lepas dari melakukan kesilapan. jadi, hanya ada satu jalan yang termudah iaitu

MAAF.

mohonlah maaf jika kita tersalah. perkara yang mudah tapi sangat sukar untuk dilaksanakan kan?

berterima kasih.

berterima kasih dalam belajar adalah salah satu jalan untuk mendapatkan keberkatan. berterima kasih kepada lecturer, cikgu, kawan-kawan. kalau dahulu zaman sekolah rendah, ingat tak, setiap kali selepas cikgu habis mengajar, mesti ketua kelas akan cakap, “Bangun!! terima kasih cikgu.” lalu, ramai-ramai berterima kasih kepada cikgu. sejuk je hati cikgu mendengar kan? 🙂

itu masa zaman sayala, zaman sekarang saya kurang pasti. harap masih ada. 🙂

kalau di Universiti, sememangnya ‘adat’ berterima kasih ramai-ramai tu jarang-jarang sekali kita dengar. bukan jarang kot, malah tak pernah lagi saya dengar. tetapi, setakat, masing-masing mengucapkan terima kasih, thanks madam, syukran ustaz, itu sudah memadai. asalkan lecturer rasa dihargai, dan kita pula benar-benar telah mendapatkan ilmu yang berkata dan keberkatan dari yang mengajar kita.

“halalkan ilmu yang ustaz dah berikan ya”

saya belum pernah lagi cakap berdepan dengan lecturer kata-kata nie. cuma taip di mesej atau emel selepas habis final exam. mak selalu pesan. selalulah minta halal kan segala yang diberikan cikgu or ibu bapa sangat penting untuk mencari keberkatan. memanglah kita dah tahu yang lecturer atau ibu bapa akan halalkan segala yang telah diberikan, tetapi lebih elok jika kita sendiri yang meminta untuk dihalalkan. itu lebih baik kan?

keberkatan dalam rutin seharian

perasan tak, hampir semua rutin harian kita ada doa yang tersendiri kan? subhanallah. lengkap, purrfeect! dari bangun tidur ada doanya, “Alhamdulillahilazi Ahya Ba’da ma amatana wailaihin nusyur”, masuk toilet ada doanya, keluar toilet ada doanya, tengok cermin ada doa, pakai baju ada doanya, doa sebelum belajar dan selepas dan sehinggalah kita nak tidur semula pun ada doanya. lengkap kan?

Allahu Akbar.

kita cubalah usaha mana yang termampu untuk mencari mana-mana sahaja lubang untuk mendapatkan keberkatan. sesungguhnya ladang amal tiada bergunanya jika tiada buah dari keberkatan. semoga kita sentiasa dikirimkan barakah dan keberkatan dari Allah. mohonlah dengan doa dan usaha ye.

sama-sama amalkan.

wassalam.

Wonderpets dan kerjasama

gambar hiasan

Baru selesai menonton cerita ‘wajib’ untuk adik akak ainaa, apa lagi kalau di waktu petang sebegini, Wonderpets la yang dilayannya. tapi akak tak kisah, emak pun tak kisah, asalkan ada ‘something’ yang boleh diambil buat tauladan dalam kehidupan, ianya boleh diterima.

kan kita belajar dari ibrah yang umum, dan bukannya hanya melihat sesuatu yang khusus kan?

macam biasa, Wonderpets sentiasa mengutamakan kerjasama dalam ‘team-work’, kerja berkumpulan. biasalah, kehidupan manusia mahupun binatang seperti wonderpets saling melengkapi, kerana masing-masing ada kekurangan dan kelebihan tersendiri. sebagaimana “Tark” watak kura-kura dalam Wonderpets yang pandai berenang melengkapi “Lini” dan “Ming-Ming” watak hamster dan burung yang tidak pandai berenang di dalam air. begitu juga dengan “Ming-Ming” yang mampu terbang di udara. (eih, hafal juga saya watak-watak dalam wonderpets nie?) hehe

hari ni, misi mereka menyelamatkan Penguin yang terperangkap di atas ‘iceberg’ di tengah lautan ais. ‘iceberg’ tu kata Lini adalah ketulan ais. 🙂 dalam usaha mereka mahu menyelamatkan penguin tersebut dari terus tenggelam dalam lautan ais yang sejuk beku tu, Penguin tersebut telah pun berada di atas ketulan ais yang telah pun berada di tengah-tengah lautan ais tersebut. jadi, macam mana mereka nak menyeberangi lautan tersebut dan mendapatkan Penguin tersebut?

jeng..

jeng..

jeng..

tiba-tiba, mereka ternampak perahu yang boleh membawa mereka ke ‘iceberg’ tersebut. lalu Lini pun mula mendayung, tetapi angin terlalu kuat. apa boleh buat, perahu pun susah mahu di dayung. jadi, mereka telah menggunakan kelebihan masing-masing untuk menjayakan misi dan matlamat yang mereka sasarkan, iaitu..

menyelamatkan penguin yang terperangkap di atas ‘iceberg’…

pandai!

jadi, si Tark pun mula menggerakkan kakinya ke dalam air dan berenang bagi menyokong perahu itu untuk bergerak, manakala Ming-Ming melibas-libaskan sayapnya, bagi memacu angin menolak perahu yang mereka naiki, dan Lini terus mendayung dan akhirnya mereka terus sampai dan dapat menyelamatkan Penguin tersebut.

waah! menarikkan?

lalu, adik saya pun bertepuk tangan kerana gembira seekor penguin telah berjaya diselamatkan! 😀

kesimpulannya, mesti rakan-rakan, adik-adik semua dah faham kan? manusia atau apa segala makhluk sekalipun diciptakan berpasang-pasangan, berjenis-jenis macam, berbeza-beza kelebihan dan kekurangan adalah demi tuntutan yang satu iaitu untuk saling melengkapi antara satu sama lain dan saling bekerjasama demi mencapai matlamat hidup dunia dan akhirat.

sebagaimana yang disebut dalam kitab Allah;

“Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertaqwa diantara kamu. Sesungguhnya Allah Maha mengetahui lagi Maha Mengenal.”

REALITI

Namun, realiti masyarakat sekarang, yang lebih tu lah yang didengki kan? dan yang kurang, tak nak pula diperbaiki. naudzubillah. ingat tau, lebih ke kurang ke kelebihan dan kekurangan kita, yang paling penting dan paling berharga di sisi Allah adalah Taqwa dan tahap keimanan kita semua.

jadi, saling bekerjasama lah kita Umpama satu binaan yang saling menyokong antara satu sama lain, mungkin ada yang pandai berkomunikasi dan berinteraksi, tetapi kurang mahir dalam ilmu penulisan, jadi yang mahir dalam penulisan mesti membantu dan melengkapi antara satu sama lain.

you got it?

alhamdulillah.

jadi, akak pun nak stop dulu nie, hujan pun dah nak turun. perlu angkat kain di jemuran. ok,  kita sembang lagi di lain masa keyh!

wassalamualaikum..

“Orang yang beriman dengan orang yang beriman yang lain laksana satu binaan, saling kuat menguat antara satu dengan yang lain”. [Hadith]

bersedia

Dear Intan,

please get ready because you always do better when you are prepared. Big opportunities should be on your way but they are moving fast.  So, grab the opportunities and do your BEST. Allah will take care of the rest…

^^

p/s : 5 lagi.. 5 lagi.. huhu

semangat

untuk

diri

sendiri..

^__^